Working Holiday in Australië

Werkvakantie in Australië

Een tussenjaar of gewoon geen zin om direct voor een werkgever te werken en nog een beetje van de wereld te bekijken? Dan is een Working Holiday visum voor Australië echt iets voor jou. Met een Working Holiday visum kun je namelijk werken en reizen in Australië. Dat is voor Australische begrippen zeer bijzonder want een werkvergunning/visum krijg je alleen als jou beroep op de lijst staat van zeldzame beroepen. Goed terug naar de basis. Voor een Working Holiday visum stelt de Australische immigratie dienst wel wat eisen.

  • Ouder dan 18 maar nog geen 31
  • Nederlandse of Belgische nationaliteit
  • Geldig paspoort, voor de gehele duur van de reis
  • Minimaal een reisbugdet van AUD$ 5.000 beschikbaar

Een visum kun je zelf aanvragen via de website van de immigratie dienst of via een tussenpersoon, deze vragen daar wel administratiekosten voor. Het voordeel van een visum bureau is dat zij dagelijks aanvragen voor backpackers verwerken en daardoor veel ervaring hebben in het aanvragen. Het aanvragen van een working Holiday Visum kost wel enkele dagen. Deze wordt niet zoals bij een Toeristenvisum Australië direct verleend.

Eisen aan een Working Holiday visum

Heb je éénmaal je begeerde visum binnen dan is het de bedoeling dat je binnen een jaar naar Australië reist. Zodra je door de immigratiedienst op de luchthaven bent mag je in de basis 365 dagen in Australië blijven. Tevens mag je in Australië werken. Dat mag in principe het hele jaar maar je mag slechts 6 maanden voor één werkgever werken.

Over je inkomsten betaal je belasting, deze kun je deels weer terugvorderen van de Australische belastingdienst. Daarover later meer.

  • Zodra je visum is goedgekeurd heb je één jaar de tijd om naar Australië te vertrekken
  • Het visum is na vertrek een jaar geldig, maar er is een mogelijkheid om er 2 jaar van te maken
  • Je mag maximaal 6 maanden voor één werkgever werken
  • studeren op een Working Holiday visum mag maximaal 4 maanden
  • Het working holiday visum kost AUD$ 450 (1-12-2018)

Working Holiday Visum verlengen

In sommige gevallen mag je een Working Holiday Visum verlengen met een jaar. De eisen voor een verlenging zijn:

  • Je hebt nog nooit eerder een Working Holiday visum aangevraagd
  • Je kunt aantonen dat je werk hebt gedaan in de agrarische sector, mijnwerk, de visindustrie, of in de bouw. (het overzicht kun je hier vinden)
  • Je bent niet ouder dan 30 tijdens de aanvraag
  • Beschikt over voldoende geld om jezelf te onderhouden tijdens je verblijf en het land aan het einde van je visum te verlaten (de immigratie dienst rekent ongeveer met 5.000 euro + de kosten van een ticket)
  • Ook het tweede Working Holiday visum is net zo duur als het eerste visum

 

 

 

Hoe kom je aan werk in Australië?

Terechte vraag, en ik ben gelijk eerlijk met je. Door mondig te zijn en goed te zoeken en vooral assertief te zijn. Ga wachten op dat ene telefoontje op je de sollicitatie brief/e-mail je hebt verstuurd? Sorry maar dan wens ik je een prettige wedstrijd. De Australiiers houden wel van een beetje pit.  Ga dus actief opzoek en zorg dat je representatief bent als je opzoek gaat naar een kantoorbaantje. Dus niet in je flipflops en korte broek of jeans. Maar netjes in een pantalon met overhemd of een rok met jasje. 

Fruitplukken en agrarisch werk

De meeste backpackers komen echter terecht in de landbouw of veeteelt. Er is al jaren een ernstig te kort aan fruitpickers of te wel. Fruitplukkers. Deze baantjes worden vaak aangekondigd op de noticeboards in hostels of gewoon door te vragen bij een boerderij.  Reken er wel mee dat dit werk zwaar is, geestdodend en vaak krijg je loon naar werk, dus per kilo of aantal. Dus ben je een snelle plukker verdien je meer dan een langzame plukker.  Vaak kun je bij de boerderij accommodatie regelen of je tent/camper neer zetten. Vooral als je met een grote groep bent kan het werk wel reuze gezellig zijn en kom je snel door de redelijk saaie dagen heen.

Horeca en restaurantwerk

Wil je werken in de horeca, dan dien je over diverse papieren te beschikken zoals sociale hygiëne en bewust alcohol schenken. De Nederlandse versie van deze papieren zijn helaas in Australië niet geldig. Gelukkig kun je deze certificaten in enkele dagen halen tegen een kleine vergoeding. 

Fundraising

Persoonlijk vind ik dit het laagste van het laagste, toch schijnt het goed te verdienen in Australië. Je staat met een collectebus op een drukke kruising en probeert een paar dollars uit de zakken van de wachtende automobilisten te trekken. Je krijgt vaak 50% van de dagopbrengst, 40% gaat naar de organisator van het goede doel en onder aan de streep gaat er misschien slechts 10% naar het goede doel. Moreel moet je dit dus kunnen. 

Ga Freelancen

Waar ben je goed in? Stel je bent kapster? Vraag dan of je de mede reizigers in het hostel mag knippen, zo blijf je toch handig met je scharen en verdien je er ook nog wat bij (neem in dat geval dus wel je uitrusting mee (niet in je handbagage 😉 ). Kun je goed schrijven? Dan zijn er genoeg internetportalen waar je betaald krijgt voor het schrijven van deze teksten. Het is centen werk, je kunt echter wel binnen een dag  een leuk salaris bij elkaar schrijven. Het voordeel is dat je dit kunt doen wanneer jij wilt. 

 

Reizen met een working Holiday visum

Met een Working Holiday visum heb je in principe 365 dagen de tijd om Australië te bekijken. Dat is flink langer dan de 30 dagen geldigheid van het toeristenvisum Australië. In theorie zou je het hele land kunnen bekijken mits je financiële middelen dat toelaten.  Omdat je een jaar de tijd hebt is een eigen auto handig, je kunt gaan en staan waar je wilt en als je uitgekeken bent op een plek kun je je spullen pakken en op naar de volgende plek.  Heb je geen rijbewijs of vindt je het kopen van je eigen auto toch wat te eng? Dan zou je kunnen informeren bij collega backpackers waar zij naar toe reizen en samen iets kunnen regelen. Liften is in Australië eigenlijk strafbaar, dus dat ga ik hier niet aanmoedigen.

Andere manieren van vervoer zijn de Greyhound bus, en backpackerbussen. Vooral de eerste rijden meerdere keren per dag heen- en weer tussen de steden met overal tussenstops. Het is niet de meest ideale manier van transport (lees: saai) maar wel goedkoop en effectief.

Hotels in Airlie Beach

Hotel boeken in MelbourneEen hotel zoeken in Airlie Beach is niet moeilijk, de juiste prijs vinden wel. Trivago vergelijkt alle aanbieders van hotelkamers waar dan ook ter wereld. Vergelijken kan zo maar 10% per nacht schelen. Vergelijken loont dus.

 

Boek vooraf je tours

ABoek je tours in airlie-beachAirlie Beach is een vertrekpunt voor veel zeil- en boot tochten naar de Whitsundays en het Great Barrier Reef. Deze zijn tijden het hoogseizoen al ver van te voeren al volgeboekt. Boek je boottocht dus van te voren via internet zo weet je zeker dat je mee kunt en dat je altijd de beste prijs krijgt.