Geografie Australië

Australië is het kleinste continent en het grootste eiland ter wereld, in het noorden wordt Australië door de Timorzee, de Arafurazee, de golf van Carpentarie en de Torres Straight begrenst. In het oosten door de Koraalzee en de Tasmanzee, en ten zuiden door de Bass Straight en de Grote Atlantische Bocht. Het zuiden van Australië wordt begrenst door de Indische Oceaan.  De totale kustlijn van Australië is bijna 26.000 kilometer lang.

Ongeveer 75% van Australië bestaat uit woestijn, enkel in het noordoosten vindt je dichte regenwouden en subtropische regenwouden. In de dorre hete binnenlanden zijn er naast de woestijnen ook diverse steppe en savanne gebieden te vinden.  Deze worden ook wel scrublands genoemd.

Het grootste deel van de woestijn ligt net boven de zeespiegel, aan de oostkust liggen enkele bergketens waaronder de Snowy Mountains met als hoogste berg van Australië: de Mount Kosciuszko, met een hoogte van 2.228 meter. Andere bergen en rotsen met een bekende naam zijn Uluru (Ayers Rock) Kata Tjuta (The Olga’s) en Mount Augustus.