Bier

Biertje?Bier kennen ze in Australië als sinds 1798, toen James Squire de eerste brouwerij van Australië opende. De Cascade Brouwerij in Hobart, Tasmanië was de eerste commerciële brouwerij van Australië.  Fosters beer, is een icoon in de export markt, maar op de lokale markt stelt Fosters  niks voor, Victoria Bitter, XXXX (spreek uit als: four ex-es) en Carlton domineren de markt met bieren in Australië. De kleine luxe bierbrouwerijen zoals Coopers en Little Creatures winnen steeds meer terrein in Australië.

In elke staat krijg je je biertje in een ander glas, zo kennen ze in New South Wales de schooner, dit glas bevat 425 ml bier, een kleintje bier noem je daar een middy of een half pint, dan krijg je 285 ml van het gerstenat. Kom je vervolgens in Queensland en vraag je om een schooner dan krijg je niks, want in Brisbane vraag je om een pot, om het nog ingewikkelder te maken heet dat glas in Darwin een Handle en in vraag je in Adelaide om een Pint.

Gelukkig is de fles wel een standaard maat, maar een flesje noem je geen bottle maar een Stubby. In de zeer warme gebieden drink je je flesje bier in een Stubby holder, deze van neopreen gemaakte houder zorgt er voor dat je biertje lekker koud blijft.

Microbreweries winnen steeds meer terrein deze boutique biertjes worden lokaal gemaakt en verkocht en er zitten echte pareltjes tussen. Zoals de Pale ale van little creatures uit Fremantle.