Working Holiday in Australië

Werken en reizen in Australië

Wil je Australie echt ontdekken? Dan is een werkvakantie echt iets voor jou.indien je voldoet aan de onder staande eisen dan kun je een zogenaamd working holiday visum aanvragen. 

  • Ouder dan 18 jaar maar niet onder dan 31
  • Nederlands of Belgisch paspoort
  • Een geldig paspoort, voor de gehele duur van de reis
  • beschikking over voldoende financiële middelen

Met dit visum op zak mag je werken en reizen in Australie gedurende één jaar.  Dit jaar kun je eventueel verlengen met een extra jaar. Mits je aan bepaalde voorwaarden hebt voldaan.

Working Holiday Australië

Het Working Holiday programma in Australië is dus ideaal om kennis te maken met het land, de mensen en gewoon perfect om wat langer te blijven. Je kunt op deze manier namelijk redelijk eenvoudig je budget aanvullen en op unieke wijze genieten van de Australische cultuur. Werk vinden is op zich geen probleem in Australië mits je weet wat wat aanpakken is is en actief opzoek gaat. Het werk komt je zeker niet aanwaaien. Diverse bureaus proberen je aan het werk te krijgen. Vaak vraagt men dan een inschrijfvergoeding of een bemiddelingsfee. Dat is zonde van je geld want dit zijn zeker niet de leukste baantjes. 

Deze werkvakantie is perfect voor een gap year

Zit je tussen twee opleidingen in? Weet je eigenlijk niet wat je verder wilt studeren? Dan is een Working Holiday echt iets voor jou. Niet alleen breng je in een korte tijd je Engels naar een top niveau. Je leert andere mensen kennen, je krijgt andere inzichten en last but not least je wordt een stuk zelfstandiger. Je leert omgaan met tegenslagen en je geniet van mooie momenten die je levenslang bijblijven.

Georganiseerd of zelf doen?

Voor een working holiday vakantie naar Australië kun je terecht bij diverse bureaus in Nederland die je tegen een vergoeding graag op weg helpen. Zij bieden je voordelige vliegtickets, groepsreizen, opvang in de stad waar je aankomt en zelf begeleiding naar werk. Aan al deze zaken hangt natuurlijk een prijskaartje. Want deze bureaus leven niet van de lucht. Bepaal voor jezelf maar ook voor je ouders wat handig is. De bureaus die je hieronder aantrekt zijn stuk voor stuk betrouwbare organisaties met jarenlange ervaring in de working holiday reizen. Ik ken alle deze bureaus al meerdere jaren. 

Australian Backpackers

Dit kleine bureau is gespecialiseerd in working holiday vakanties naar Australië en Nieuw Zeeland. De thuisbasis kun je vinden in de binnenstad van Alkmaar en  daar zit een heel team klaar met raad en daad. Tevens hebben zij goede contacten met de airlines met verbindingen naar Australië. Zo kunnen zij voor jou altijd wel een scherpe deal vinden. 

Australian Backpackers organiseert ook groepsreizen naar Australië. Je reist dan met een groep van mede backpackers met de zelfde bedoelingen af naar Sydney en wordt daar opgevangen door een begeleidingsteam. Zij droppen je voor de eerste paar nachten in een hostel in Sydney, zorgen voor een kennismakingsronde en laten je snel de stad zien. Verder regelen ze samen met jou de eerste financiële zaken zoals een bankrekening en je Tax File number (Australisch BSN nummer)  Ga gerust eens langs op één van de informatieavonden en laat je goed voorlichten over de mogelijkheden. 

Travel Active

De grootste van de drie aanbieders van werkvakanties naar Australië. Dat komt niet alleen door de werkvakanties eerder omdat Travel Active zeer actief is in de bemiddeling van au-pairs en één van de grootste is op het gebied van studeren in het buitenland. Travel Active regelt in principe alles voor je als je wilt gaan backpacken en werken in Australië. Bij Travel Active kun je zowel alleen als met een groepsvlucht op pad. Zodra je geland bent wordt je opgepikt en naar één hostel in Sydney gebracht. Je ontvangt een uitgebreid informatie pakket en je bent klaar om de wereld Down Under te verkennen. 

Bezoek gerust één van de informatiedagen van Travel Active en vraag zeker de handige informatie folder aan, hierin staat alles wat je moet weten en deze is gratis.  

Activity International

Deze kleinere organisatie is gespecialiseerd in jongeren reizen en dan voornamelijk vrijwilligerswerk in het buitenland, Au-pair aan de andere kant van de wereld en met backpack reizen naar Australië en Nieuw Zeeland. Bij Activity International gaan ze een stapje verder dan de rest. Zo bieden ze naast voordelige vliegtickets naar Australië ook pakketten met accommodatie en zelfs surflessen aan. Het kickstart pakket is echt ideaal voor de backpacker, je krijgt maar liefst 7 nachten accommodatie in een gezellig hotel in Sydney. De service gaat nog verder, je krijgt bij aankomst in Australië namelijk ook een workshop hoe je het beste werk kunt zoeken en hulp bij het aanvragen van je belastingnummer en het openen van een Australische bankrekening. 

Je kunt het kickstart pakket trouwens nog uitbreiden met een cursus surfleraar worden of zelfs een cowboyscursus doen zodat je met vee kunt werken in de outback van Australië.

Meer informatie over de Working Holiday pakketten van Acitivity international krijg je op de informatiedagen die op verschillende plekken in Nederland worden georganiseerd of door de brochure aan te vragen

Zelf je Working Holiday organiseren?

Regel je graag alles zelf? Dan is dit voor jou geen probleem. Een Working Holiday visum kun je namelijk eenvoudig zelf aanvragen of met een beetje hulp van een visumbureau. over het aanvragen van een working Holiday hebben we een eigen pagina gemaakt. lees verder….

Wat je verder natuurlijk moet regelen is een vliegticket met een open einde of in ieder geval de mogelijkheid om wijzigingen te kunnen doen. Mocht je het namelijk na een paar maanden helemaal zat zijn of je geldboompje is leeg dan is het fijn dat je zonder veel extra kosten terug naar Nederland of België kunt vliegen. Tickets met flexibele einddata zijn in de regel wel wat duurder. 

Na 20 uur in een vliegtuig wil je eigenlijk maar èèn ding en dat is douchen en waarschijnlijk slapen. Regel dus van te voren een overnachting. Dat kan ik een hostel zijn maar de eerste nacht in een goed hotel is natuurlijk een mooie start van een prachtige reis. Beiden kun je redelijk eenvoudig boeken via Booking.com, of Hostelworld.  

Bankrekening aanvragen

Er zijn tientallen banken in Australië maar kies niet de eerste de beste uit, informeer naar de kosten voor de bankrekening en de extra voorwaarden voor een betaalpas. Bekijk ook de dichtheid van de geldautomaten goed. Een bank die geen automaten zoals de ING in  Australië maakt het leven een stuk lastiger.  Je geeft bij het aanvragen van een bankrekening vaak een adres op, dat kan tegenwoordig gewoon het adres van je hostel zijn. Zorg er wel voor dat je een paar dagen na het aanvragen van je bankrekening in de zelfde stad blijft of komt. Je moet de bankpas namelijk afhalen. Deze wordt in de meeste gevallen niet opgestuurd.  Ik heb zelf hele goede ervaringen met de bankrekeningen van de Commonwealth bank en Westpac Bank.  

Belastingnummer aanvragen

Wil je werken dan moet je ook belasting betalen, en zonder een belastingnummer (ook wel Tax File Number = TFN genoemd) mag je alleen vrijwilligerswerk doen in Australië. Een belastingnummer aanvragen is super simpel door de vragen op deze website van de australische belastingdienst te volgen. Er is echter één nadeel, je TFN nummer wordt opgestuurd naar het adres wat je opgeeft op het aanvraag formulier. Dat opsturen duurt gemiddeld 28 dagen. Regel je alles zelf dan moet je dus terug naar het opgegeven adres. Of je moet een postservice gebruiken in Australië. 

Hotels in Airlie Beach

Hotel boeken in MelbourneEen hotel zoeken in Airlie Beach is niet moeilijk, de juiste prijs vinden wel. Trivago vergelijkt alle aanbieders van hotelkamers waar dan ook ter wereld. Vergelijken kan zo maar 10% per nacht schelen. Vergelijken loont dus.

 

Boek vooraf je tours

ABoek je tours in airlie-beachAirlie Beach is een vertrekpunt voor veel zeil- en boot tochten naar de Whitsundays en het Great Barrier Reef. Deze zijn tijden het hoogseizoen al ver van te voeren al volgeboekt. Boek je boottocht dus van te voren via internet zo weet je zeker dat je mee kunt en dat je altijd de beste prijs krijgt.