Bezienswaardigheden in Australie
Je komt natuurlijk naar Australië omdat je al die waanzinnige verhalen hebt gehoord over de prachtige natuurparken, de mooie uitgestrekte stranden. Unieke natuurverschijnselen en de bijzondere dieren. Maar wat zijn nu de meest bijzondere bezienswaardigheden in Australië. Ik heb bijna het hele land gezien dus ik mag mij wel een soort van Australië expert noemen en kan je dan ook veel vertellen over de mooiste bezienswaardigheden van Australië Het is zeker geen top 10. De volgorde is dan ook volledig willekeurig.
Natuurlijk zijn er een paar bezienswaardigheden die een speciaal plekje hebben. Dat lees je hier onder wel.
In het overzicht vindt je geen steden aan. Ik heb de bezienswaardigheden per stad namelijk bij de steden zoals Melbourne, Sydney en Cairns gezet.
Inhoudsopgave:
Great Barrier Reef
Duik- en snorkelliefhebbers opgelet. Het Great Barrier Reef (of Groot Barriererif) is het grootste koraalrif in de wereld. Het is het grootste door levende organisme gemaakte bouwwerk. Helaas zoals zoveel dingen in de wereld heeft het Great Barrier Reef zwaar te lijden onder de gevolgen van de klimaatverandering. Het Great Barrier Reef loopt grotendeels langs de kust van de staat Queensland tussen Bundaberg en Cape York. Bij elkaar ongeveer 2.000 kilometer lang.
De biodiversiteit bestaat uit duizenden diersoorten zoals haaien, dolfijnen, schildpadden en in het juiste seizoen ook walvissen. Logisch dat dit deel van Australië erg geliefd is om te duiken en te snorkelen. Kun je nog niet duiken? Geen probleem, langs de kust zijn overal duikscholen te vinden waar je voor een bedrag rond de 500 dollar je PADI-duikbrevet kunt halen.
Deze onderwater sprookjeswereld is met stip één van mijn favoriete bezienswaardigheden in Australië.
Uluru – Kata Tjuta (Ayers Rock)
De grote rode monoliet in het hart van Australië is misschien wel de meest bezochte bezienswaardigheid van Australie. De Rots in de Outback heeft voor de Aborigines een hele speciale religieuze betekenis.
De rode rots is 348 meter hoog en het grootste deel ligt onder de grond. De omtrek van de rots is ongeveer, 9,4 kilometer. Deze kun je via een uitgezette wandeling lopen. Uluru is vooral tijdens de zonsopkomst en de zonsondergang erg spectaculair. De rots krijgt dan namelijk een diep rode kleur. Langs de weg naar Uluru zijn dan ook tientallen parkeerplaatsen aangelegd waar je kunt stoppen voor het beste uitzicht op de rode rots.
Whitsunday Islands
Stranden van poedersuiker, tropische eilanden, van dat zeewater wat je normaal gesproken alleen op Instagram foto’s zien. Ja het bestaat en die groep eilanden noem je de Whitsundays. Wederom voor de oostkust van Australië ingeklemd in het Great Barrier reef ter hoogte van Airlie Beach en Mackay liggen 74 eilanden. Deze eilanden vormen samen de Whitsunday islands.
Het beste ontdek je de eilanden met een zeilboot, deze vertrekken dagelijks uit de havens van Airlie Beach voor een dag of meerdaagse cruise. Je zeilt samen met een groep gelijkgestemde genieters langs de eilanden, je snorkelt een beetje, je spot dolfijnen of schildpadden en voor de rest is het gewoon relaxen. Dit deel van de Ocean heeft amper golven dus zeeziek zal je er niet snel worden.
Heb je minder tijd en wil je de Whitsundays toch zien, boek dan een helikoptervlucht en bekijk de eilanden vanuit de lucht. De helikoptervluchten boven de Whitsunday eilanden zijn niet goedkoop maar uit eigen ervaring kan ik melden dat je dit nooit meer vergeet.
Great Ocean Road
Alsof je een reclamespot rijdt van een duur automerk. Dat is een hele subtiele hint naar de Great Ocean Road. Deze bijzondere weg begint ongeveer een uur vanaf Melbourne in het dorp Torquay. Vanaf hier mag je je klaarmaken voor meer dan 240 kilometer kustweg. De Great Ocean Road brengt je naar het dorp met de schattige naam Port Fairy. Ondertussen passeer je een aantal bijzondere natuur fenomenen en typische bezienswaardigheden zoals je eigenlijk alleen op een briefkaart ziet. Je passeert de 12 apostelen, London Bridge en Loch Ard.
Onderweg kom je langs de indrukwekkende kustlijn van Australië en de mooiste stranden waarbij met goede wind de perfecte golven zijn om eens te surfen (op een plank en niet met je mobiel)
Ondanks dat de Great Ocean Road “maar” 243 kilometer lang is doe je er verstandig aan om de trip op te delen in 2 of 3 dagen. Dan kun je echt optimaal genieten. Probeer het rijden ook een beetje af te wisselen. Dan kan de bestuurder ook genieten van alle bezienswaardigheden.
Fraser Island
Weer zijn we in Queensland. Dit keer zijn we op het grootste zandeiland ter wereld. Met een veerpont vanuit Hervey Bay wordt je afgezet op het eiland. Let op! Je kunt het eiland alleen op met een 4WD. gewone auto’s rijden zich gelijk vast want op Fraser Island zijn geen geasfalteerde wegen.
Het eiland is natuurlijk meer dan een grote berg zand, enkele bezienswaardigheden op Fraser Island zijn: Lake McKenzie. Eli Creek, De champagne pools, Lake Wabby en laten we ook het wrak van de SS Maheno niet vergeten. Een oude stoomboot welke tijdens een storm in 1935 strandde op het strand van Fraser Island. Sindsdien ligt de romp van het schip daar en roest het langzaam maar zeker weg.
Kakadu National Park
Ken je de films van Crodille Dundee nog? Dit is zijn achtertuin zoals hij het noemt in deel één van deze Australische klassieker. Het is een waanzinnig natuurgebied. Tijdens het regenseizoen staan grote delen van het park onderwater en zijn niet of nauwelijks bereikbaar. Mocht je toch met je kano of boot op pad gaan pas dan heel goed op voor de krokodillen. Het gebied is een waar paradijs voor iedereen die gek is op de natuur. De prachtige flora en fauna laat zich niet in woorden uitdrukken.
Zodra in de Australische winter het regenseizoen overgaat in de droge periode ontwaakt het achterland van Darwin en is het hier gewoon bijzonder. Bezoek bijvoorbeeld de Jim Jim falls het water stort hier ruim 200 meter naar beneden. Om er te komen heb je een 4WD nodig. Wil je de watervallen op zijn mooist zien dan moet je tijdens het regenseizoen een vlucht over de watervallen boeken.
Kakadu National park ligt in Arnhem land (inderdaad vernoemd naar de stad Arnhem) dit deel van de Northern Territory is ongeveer 97.000 km2 groot en kent slechts 16.000 inwoners.
De Daintree rainforest
We zijn weer aangekomen in Queensland, en om precies te zijn op een plek waar de bewoonde wereld ophoudt. De Daintree is tegenwoordig een national park en een hele bijzondere want hier ontmoet het regenwoud het Great Barrier Reef. Volgens de deskundigen is het regenwoud in dit deel van Australië zeker meer dan 100 miljoen jaar oud en is daarmee het oudste regenwoud ter wereld. Sinds 1988 staat het Daintree NP dan ook op de befaamde lijst van beschermd erfgoed van UNESCO.
Door de Daintree stroomt de Daintree river en Coopers Creek. Vooral die eerste rivier is spectaculair, dankzij de open verbinding met de zee zwemmen hier namelijk zoutwater krokodillen. Je kunt deze met een cruise op de rivier van heel dichtbij (maar wel op veilige afstand) bekijken.
De Daintree is één van de grootste regenwouden van Australië. Via Port Douglas bijvoorbeeld met een huurauto vanuit Cairns. Je kunt dan tot Cape Tribulation komen. Wil je verder naar Cooktown dan heb je een 4WD nodig.
Fremantle
Ik ontdekte Fremantle tijdens mijn eerste reis naar Australië bij toeval. Vanwege een groot evenement waren alle hotels en hostels in Perth volgeboekt en waren er eigenlijk alleen nog kamers vrij in het oude gezellige havenstadje Fremantle. De inwoners noemen de stad liefkozend Freo. Dat bekt wat lekkerder. Het stadje is zeer laidback. De prachtige ligging aan de kust en de rijke (Nederlandse) historie geven het stadje iets bijzonders.
In Fremantle ligt een groot deel van de originele Batavia het VOC-schip waarmee kapitein Dirk Hartog de westkant van Australië ontdekte. In het haventje van Fremantle kun je heerlijke fish & chips eten of de lekkere bieren proeven van de Little Creatures brouwerij. Een geheimtipje trouwens voor de bierliefhebbers onder ons.
Rottnest Island
Ja, inderdaad vertaal dit niet te letterlijk hoor. Rottnest island heeft niks te maken met een rattennest. De naam komt van de kleine inwoner van het eiland de Quokka. Dit kleine beestje is familie van de wallaby een kleine soort kangoeroe. Het beestje heeft het uiterlijk van een grote buidelrat. Toen VOC schipper “Willem de Vlamingh” als ontdekker als eerste voet op het eiland zette zag hij de schattige beestjes aan voor grote ratten en daar waren ze toen (en nu nog steeds) bang voor. Ratten brengen namelijk ziektes over. Hij noemde het eiland dan ook Rotte Nest eiland. Dat werd later door de Engelse kolonisten vernoemd in Rottnest.
Het eiland is niet alleen vanwege het bijzondere diertje een bezienswaardigheid. Je treft op Rottnest island namelijk ook een prachtige natuur aan en de mooiste stranden. Je kunt met de veerboot vanuit Perth meerdere keren per dag naar het eiland varen. Op het eiland zelf kun je fietsen huren of een tour doen. Neem wel je zwemspullen mee want de zee met de eerdergenoemde prachtige stranden vragen om een duik.
Ningaloo reef
Heb je weleens met een Walvishaai gezwommen? Hier is je kans. Het Ningaloo marine park is een prachtig natuurgebied met de walvishaai als terugkerende bewoner tussen april en juli. Nu klinkt een haai natuurlijk heel eng en bloederig maar dit model is zeer vriendelijk en geeft eigenlijk niks om een stukje mensenvlees. Sterker nog het zijn vegetariërs. Vanuit Exmouth en Coral Bay kun je een tour boeken om met dit fantastische dier te zwemmen.
Het koraalrif is hier echt super. Ga snorkelen en wie weet kom je een grote schildpad of een manta rog tegen. De perfecte start voor een nieuwe belevenis en eentje die zeker niet snel zult vergeten.
Exmouth ligt in Western Australia en is wel een ritje vanaf Perth (1.200 km) Het gebied is voor natuurliefhebbers zeker de moeite waard.
Coober Pedy
Ga ondergronds. Coober Pedy ligt midden in de outback aan de Stuart Highway. Rondom het dorp met ongeveer 3.000 inwoners zijn meer dan 250.000 mijnen gegraven opzoek naar opaal. Dit kleine bijzondere mineraal is nog steeds erg geliefd en je kunt een aantal mijnen dan ook bezoeken. Dat maakt het dorp op zich niet heel bijzonder. Dat zijn de woningen die grotendeels onder de grond liggen. Omdat het in de zomermaanden echt heel heet kan worden. (temperaturen boven de 40 graden Celsius zijn niet ongebruikelijk) wonen de meeste inwoners van Coober Pedy ondergronds.
Veel van de accommodaties in dit dorp zijn dan ook te vinden in de oude verlaten mijnen. Echt een leuke belevenis om mee te maken. Verder is de regio rondom Coober Pedy vanwege het maanachtige landschap geliefd als filmdecor. Films zoals Mad Max, Piitch Black, en The adventures of Priscilla – Queen of the desert werden in omgeving opgenomen.
Foto van ernschie | Foto van Stefanie Laubscher | Foto van Gerhard Bögner | Foto van MartinaFotos | Foto van Jan Le Mann | Foto van Horst Müller | Foto van JINHO GWON | Fraser Foto van Ivo Gut | kakadu Foto van hbieser | Coober Pedy Foto van pen_ash | Fremantle Foto van BazzaBoy | Rottnest Foto van Holger Detje | Ningaloo Foto van Андрей Корман