Melbourne, Culturele Smeltkroes van nationaliteiten

Melbourne een unieke internationale smeltkroes van Mensen

Melbourne tweede stad Australië  Melbourne is de tweede stad van Australië en toch voelt dat niet zo. Ik heb ruim zes maanden kunnen genieten van deze prachtige stad en het verschil tussen Sydney en Melbourne is eigenlijk niet te beschrijven. Ik ga wel een poging doen.

Melbourne is de Culturele hotspot of smeltkroes van Australië. Een zeer internationale stad met een wereld aan nationaliteiten. Melbourne is na Athene de stad met de meeste Grieken, en ook Italianen hebben Melbourne in hun hart gesloten. Er is zelf een heuse Italiaanse wijk. Dit prachtige internationale gezelschap zorgt voor een unieke sfeer en ook een unieke keuken. Ik ken geen plaats op de wereld waar de diverse nationale gerechten zo in elkaar verweven worden als in Melbourne. Dat is aan de andere kant ook weer logisch. Melbourne is namelijk altijd een marktstad geweest en nog steeds is de Queen Victoria Market de grootste (overdekte) markt van Australië.

Op sportgebied overtroeft Melbourne Sydney op alle fronten. Sydney was in 2000 dan wel de host van de Olympische spelen, als er in Australië gesport wordt dan is het in Melbourne.

Stukje geschiedenis

Port Philip Bay, daar begon de ontwikkeling van Melbourne. in 1802 zette de eerste Europeanen voet aan de grond en deelde de natuurlijke haven in bij New South Wales. Dertig jaar later werd de grond door een groep kolonisten uit Tasmanië van de Aborigines geruild voor gereedschappen en andere goederen zoals messen, bijlen, zakdoeken en een paar honderd kilo bloem. Melbourne is als één van de weinige steden in Australië niet als strafkolonie gebouwd. De Stad zelf werd vernoemd naar de Engelse Staatsman Lord Melbourne hij was in 1834 tot 1841 minister president van het Verenigd Koninkrijk. Zijn echte naam was trouwens William Lamb.

In 1847 kreeg Melbourne stadsrechten, deze werden toen nog door de koningin uitgegeven. Vandaar dat je op veel plekken in de stad wel iets ziet wat vernoemd is naar Queen Victoria.

In de 19de eeuw kreeg de stad en de omgeving te maken met de beroemde goldrush. Vanuit de hele wereld kwamen gelukzoekers naar de stad om te zoeken naar goud. Onder deze groep immigranten bevonden zich ook veel Chinezen en zodoende werd in Melbourne Chinatown gesticht. Het is één van de oudste Chinese wijken ter wereld niet in China.

Nadat de laatste goudstofjes wel gevonden waren liep de stad snel terug en raakte in een financiële depressie met als gevolg dat de prijzen van huizen daalde en de stad er niet beter op werd. Gelukkig kwam hier aan het begin van de 20ste eeuw een eind aan, Australië werd namelijk een deel van het Gemenebest en Melbourne werd uitgeroepen tot hoofdstad van Australië. Tot 1927 bleef Melbourne the capital of Australië om het stokje over te dragen aan Canberra.

Ligging

Melbourne is gelegen in het oostelijke deel van Australië in de deelstaat Victoria. De stad is gesticht rondom de oevers van de natuurlijke haven van Port Philip Bay. Het centrum van de stad, ook wel het CBD genoemd ligt ten noorden van Port Philip Bay. De stad kent ook een rivier de Yarra river stroomt vanaf de Yarra Ranges over een lengte van bijna 250 kilometer door de stad richting Hobsons Bay. Het meest noordelijke stukje van Port Philip Bay.

Bezienswaardigheden

De stad zelf is natuurlijk nog geen 200 jaar oud, dus of je over monumenten kunt spreken laat ik even in het midden. Toch is de stad bijzonder te noemen. Een combinatie van de typische victoriaanse bouwstijl in combinatie met moderne architectuur geeft de stad een eigen karakter. De Belangrijkste bezienswaardigheden in Melbourne heb ik op een eigen pagina gezet.

 

Overnachten

Accommodatie is er in Melbourne in alle soorten en in alle prijsklassen. Ga je voor eenvoudig en simpel in een hostel of kies je voor een super-de-luxe 5 sterren hotel. Of zoek je liever de charme van een boutique hotel of de vrijheid van een eigen appartement via AirBnB. Alles is in Melbourne mogelijk en de keuze is groot.

Hotels

Het aanbod van hotels in Melbourne is groot, toch zijn er in Melbourne momenten dat er geen bed meer beschikbaar is. Evemenenten zoals de Formule 1 en het Australian Open Tennis zorgen voor een enorme druk op de aanwezige hotel bedden.  Boek dus in dit soort drukke periodes je hotel ruim op tijd of reken met een hotel buiten de stad.

Omdat de hotelscene in Melbourne de laatste tijd erg snel veranderd en ik dat niet altijd kan bijhouden is het onmogelijk om te zeggen wat een goed hotel is. Wel kan ik je adviseren om een hotel te boeken in het centrum of in één van de hippere wijken van Melbourne zoals St. Kilda.

Hostels

Een betaalbaar alternatief en zeer populair onder Backpackers zijn de Hostels, in Melbourne ligt de bakermat van veel nationaal opererende hostels. Van de kleinere boutique hostels met slechts een handje vol kamers en een ongekende sfeer waar je veel nieuwe reisvrienden kunt maken tot het megalomane Hostel Discovery met plaats voor meer dan 744 backpackers en slaapzalen tot 20 personen. Zoek je het liever wat rustiger kijk ook dan in de leukere wijken van de stad.

Kamperen

In Melbourne zelf is geen camping. Gelukkig kun je wel net buiten de stad terecht op de Big4 camping, op slechts 9 kilometer van het centrum. De Camping is rijkelijk voorzien van goede voorzieningen zoals een zwembad, keukens en sanitair. De camping heeft een goede aansluiting op het openbaar vervoer zodat je met de tram snel in het centrum van de stad bent.

Vervoer

Hoe kom je in Melbourne, hoe reis je door Melbourne en waar kun je een autohuren in de stad. Melbourne ligt op ongeveer 20 a 24 uur vliegen van Nederland en België. Dat is altijd met één of meerdere tussenstops in het Midden-Oosten of Azië.

Vliegen

Vliegen naar MelbourneVanuit Nederland en België zijn er geen directe vluchten naar Australië. Je moet altijd overstappen in London, Frankfurt of Dubai. Op zich is dat niet heel erg. Sterker nog het is wel even fijn om na een paar uur even je benen te kunnen strekken.  Luchtvaartmaatschappijen zoals Qantas, Emirates en Quatar Airlines vliegen via het midden-oosten of Azië bijna rechtstreeks naar Melbourne. De Prijs van een ticket is afhankelijk van het seizoen, en het tijdstip van boeken. Over het algemeen is het handig om je vliegtickets naar Australië op tijd te boeken.

Melbourne heeft twee luchthavens, de internationale luchthaven is De Tullamarine Airport, dit is met vier moderne terminals één van de grootste luchthaven van Australië met verbindingen naar alle grote wereldsteden. Vanaf Tullamarine Airport vertekken ook de binnenlandse vluchten van Qantas, Virgin Australia en Jetstar.

De tweede luchthaven van Melbourne is Avalon Airport, deze kleinere luchthaven wordt voornamelijk gebruikt voor binnenlandse vluchten van Jetstar en AirAsia.  Let goed op welke luchthaven je dus kiest bij het boeken.

Vanaf de luchthaven kun je met de Skybus naar de stad of St. Kilda (en weer terug) de Skybus rijdt iedere 10 minuten met een moderne dubbeldekkerbus en dat 24 uur per dag. Een enkele reis met de Skybus kost AUS$ 18 en de rit naar de stad duurt ongeveer 30 a 45 minuten.

Met de Taxi naar de stad kan ook, doe dit alleen als je met meerdere personen aan het reizen bent. De luchthaven ligt namelijk wat buiten de stad en de kosten voor een taxi kunnen aardig oplopen. Denk aan een ritprijs van ongeveer AUS$ 45.

Trein

Je kunt ook met de Trein vanuit Sydney en Adelaide reizen, treinreizen zijn in Australië niet populair en over het algemeen erg duur en hebben veel concurrentie van de bus en de goedkope vliegtickets van de lowcost aanbieders. De treinreis tussen Melbourne en Sydney of Adelaide duurt gemiddeld ongeveer 10 uur.

Bus

Je kunt vanaf Sydney en Adelaide ook met de bus naar Melbourne. Het is een ontzettend saai stuk weg dus zorg dat je een goed boek meeneemt of je ipad vol hebt staan met goede films of series. De busreis duurt namelijk minstens 10 uur.  Er zijn twee busmaatschappijen die de route tussen de steden meerdere keren per dag rijden. Je kunt kiezen uit de bussen van Firefly en Greyhound. Beide doen niets aan elkaar onder en stunten op de routes die ze beiden rijden best wel met de prijzen. Alle bussen zijn tegenwoordig uitgevoerd met USB aansluitingen en in de meeste gevallen is er ook WiFi aan boord.

(Huur)auto

Het makkelijkste reis je in Australië met je eigen auto. je kunt dan stoppen waar je wilt en je bent niet gebonden aan de vaste routes van de bus of trein. Persoonlijk zou ik namelijk nooit over de (snellere) Hume Highway rijden maar kiezen voor de mooiere (maar langzamere) route langs de kust. Eventeel pas je in je plannen nog een leuke tussenstop in. Een huurauto kun je in Melbourne trouwens gewoon huren. Ik heb al jaren goede ervaring met Sunny Cars.

Openbaar vervoer

Melbourne is beroemd en berucht vanwege haar trams. Het netwerk van trams is één van de langste ter wereld. De trams zijn langzaam maar brengen je wel overal waar je wezen moet. Waar geen tram rijdt komt de bus. Met een Myki kun je makkelijk en voordelig reizen door de stad en daar buiten. Het openbaar vervoer is namelijk opgedeeld in Zones (Net als ieder andere grote stad) Speciaal voor bezoekers van de stad is er een Explorer Myki, met deze pas kun je een dag lang onbeperkt reizen en krijg je korting bij veel bezienswaardigheden. Je kunt de pas gebruiken in de tram, bus, en de trein in Melbourne. De Explorer Myki is alleen verkrijgbaar bij de verkooppunten van de Skybus, de grotere haltes en stations en bij veel hotels in de stad. In 2018 was de prijs van de Myki Explorer AUS$ 19.

 

 

Hotels in Melbourne

Hotel boeken in MelbourneEen hotel zoeken in Melbourne is niet moeilijk, de juiste prijs vinden wel. Trivago vergelijkt alle aanbieders van hotelkamers waar dan ook ter wereld. Vergelijken kan zo maar 10% per nacht schelen. Vergelijken loont dus.

 

Autohuren in Melbourne

Autohuren in MelbourneEchte vrijheid en de prachtige natuur en landschappen buiten Melbourne ontdekken? Huur dan eenvoudig een auto en bezoek de beroemdste weg van Australië de Great Ocean Road Of bezoek het prachtige natuurgebied de Grampians, of bezoek de penguins op Port Philip Island. Een auto kun je makkelijk en zonder risico’s huren bij Sunnycars.