Duiken in Australië

 

Wellicht heeft Australië wel de mooiste duikplekken van de wereld, het het Great Barrier Reef aan de Oostkant van het grote eiland en het Ningaloo Reef aan de zuidwest zijde is Australië een waar duikparadijs.  Felgekleurde vissen, en duizenden broertjes van het bekende clownvisje nemo,  met de dramatische achtergrond van grillig koraal in diep helder water, dat is een korte beschrijving van de onderwaterwereld in Australië. Naast een zeer goed zicht onderwater van soms meer dan 25 meter en een zeer aangename watertemperatuur die ligt tussen de 22 en 29 graden biedt het reef je een once-in-a-lifetime ervaring.  Het is dus ook niet vreemd dat duiken en snorkelen op het Great Barrier Reef hoog op het verlangenlijstje staat van de Australië ganger.

Great Barrier Reef

Het grootste koraal rif ter wereld bestaat uit meer dan 2.900 individuele riffen, en 900 eilanden verspreid over een afstand van 2.600 km.  Het Great Barrier Reef kun je vanuit de ruimte zien liggen zo complex en groot is het.  Het Great Barrier Reef is in 1981 uitgeroepen tot een World Heritage site door de UNESCO waardoor het optimale bescherming geniet.  Dat maakt het duiken in ieder geval niet minder spectaculair.

Langs de kust tussen Port Douglas en Airlie Beach zijn diverse duikscholen gevestigd waar je je kunt certificeren voor een PADI of SSI certificaat of indien je al in het bezit bent van de nodige brevetten en certificaten mee kunt op een dagtrip naar het inner reef of misschien wel op een meerdaagse trip naar het outerreef.  Het grootste aanbod duikreizen en duik cursussen kun je vinden in het gebied tussen Cairns en Port Douglas. De keuze voor een duikschool baseer je het beste op basis van mond-op-mond ervaringen.   De prijs is medebepalend voor wat je krijgt, informeer hier dus goed naar. Een goedkope duikcursus of duiktrip begint vaak vanaf het strand, waar je al lopend en zwemmen op zoek gaat naar het koraal.