Fraser Island

Een grote zandbak noemen de Australiërs Fraser Island, maar daarmee doen ze het gebied echt te kort. Natuurlijk is het een leuke speeltuin voor iedereen met een dikke 4WD auto, en ja, het is misschien wel één van de weinige stranden waar je met een vliegtuig kunt landen.  Maar dan nog, het eiland is meer dan alleen zand. Het eiland kent diverse prachtige zoetwater meertjes waarin je heerlijk kunt afkoelen op warme dagen (en die kent Australië genoeg)  of  dichte stukken regenwoud met bomen zo hoog, dat je er bijna duizelig van wordt, en dat wordt nog eens afgemaakt met de aanwezigheid van zeer bijzondere dieren zoals de Dingo. Een dingo is eigenlijk een wilde hond,  opzich zit er niks kwaads in het beestje maar doordat het beestje gevoerd en aangehaald wordt is het een beetje schuw geworden. Daardoor komt de Dingo alleen nog ’s nachts tevoorschijn, en dan is het beestje op jacht. Op zoek naar eten wat je per ongeluk niet hebt opgeruimd. (bewaar je eten dus in de auto)

4WD verplicht

Zonder auto ben je eigenlijk nergens op het eiland, en vergeet niet, dit moet wel een 4WD jeep zijn want verharde wegen zijn er niet.  In Hervey Bay en Rainbow beach  is dan een zeer ruim aanbod van huur jeeps al dan niet geschikt voor backpackers beschikbaar.  Laat je normale huurauto of camper dus op het vaste land.  Voordat je met de barge (veerpont) naar Fraser Island vertrekt sla je genoeg brandstof en proviand in voor de gehele periode op het eiland is slechts een beperkt aanbod en  alles is ook nog eens schrikbarend duur.

Ondanks alle brute kracht die een 4WD kent, is de kans dat je vast komt te zitten in het mulle zand zeer reëel.  Dat betekent dus duwen en graven. Wees niet bang dat je voor de rest van je leven vast zit in het mulle zand. Er zijn genoeg andere reizigers met een 4WD op pad en nooit te beroerd om je te helpen.

Op het eiland zelf zijn diverse vrije kampeerplekken ingericht met sanitaire voorzieningen (zeer eenvoudig) en tappunten voor water.  Wild kamperen is niet toegestaan omdat daarmee de natuurlijke habitat van  het eiland te veel wordt verstoord.  Naast kamperen is er een een eenvoudig hostel en een zeer luxe resort.

Meer dan alleen maar zand

Het mooiste meer van Australië is misschien wel Lake Mc Kenzie, dit prachtig blauwe meer is zo helder dat het lijkt alsof je in je badkuip thuis aan het zwemmen bent, en in de tussen tijd zwemmen de kleine zoetwater schildpadden om je heen. Hoe leuk is dat?

Maar er is meer dan dat, wacht dacht je van het Maheno scheepswrak?  Of de Champagne Pools, of Indean Head waar je schildpadden en roggen kunt zien zwemmen. Blijf zelf wel op het droge en blijf alleen kijken want het gebied is gevaarlijk vanwege de stromingen en haaien van het soort wat je liever niet tegenkomt.

Backpackers kunnen de autohuur en de kosten op het eiland delen door samen een jeep te huren, veel hostels hebben hier aanbiedingen voor. Samen met 9 anderen ga je dan op pad over het eiland. Ga je liever met een gids en laat je liever rijden? Geen probleem vanuit Hervey Bay vertrekken dagelijkse diverse tours met speciale 4WD bussen. Je kampeert of je slaapt in het hostel.  Of je combineert de trip met een overnachting in het resort.