Ontbijt

Vegemite - Squased flies with the wings taken ofHet Australische ontbijt is gelijkwaardig aan een normaal westers ontbijt met enkele lokale toevoegingen.  In het noorden waar de temperaturen gemiddeld wat hoger liggen neemt men vaak een wat lichter ontbijt dan in de overige gebieden van Australië. Een ontbijt bestaat meestal uit toast brood, ontbijtgranen zoals cornflakes of Weetabix, en fruit.  Een typisch Australisch ontbijt product is Vegemite, de bruine smurrie is gelijkwaardig aan Marmite en wordt gemaakt van gist extract.   Je moet er echt van houden. Smeer het heel dun op je boterham, desnoods eerst een klein puntje. Probeer het dan voorzichtig. Een oom van mij noemde Vegemite altijd – Squased Flies with the wings taken of – (geplette vliegen zonder vleugels)

Het Australische brood is gemaakt om te toasten, het is niet vergelijkbaar met het Nederlandse brood.

Bij het ontbijt drinken Australiërs over het algemeen thee en dan het liefst met veel melk,  koffie (Nescafe) is ook een populaire drank. Net als Milo een soort van Nesquik maar dan net even iets anders.

Veel cafés bieden een -All day Breakfast – aan, waarbij je vaak kunt kiezen uit een internationaal ontbijt met een toast, een croissant, een glas jus d’ orange en een thee of koffie naar keuze.  Het echte Engelse ontbijt is ook een optie, hiermee kom je de dag zeker door, vooral na een zware nacht (kater kuur) een bord met baked beans in tomaten saus, samen met sausages en uitgebakken spek zorgt voor een prima bodem.  Je moet er wel tegen kunnen.

Het ontbijt in hotels is vaak internationaal, dus van alles wat te krijgen waarbij niks te gek is. zoals luxe fruitsalades en een gebakken eitje op diverse manieren.