Qantas

De eerste en oudste luchtvaartmaatschappij van Australië en een van de eerste luchtvaartmaatschappijen van de wereld (KLM was net even ietsje eerder)  Qantas staat voor Queensland and Northern Territory Aerial Services. Qantas begon al nationale luchtvaartmaatschappij waarbij  de kerntaak lag bij het vliegen naar de afgelegen gebieden in Queensland en de Northern Territory.

Ondertussen is Qantas een grote speler in de internationale luchtvaart wereld, en heeft het een zeer moderne vloot goed onderhouden toestellen. Qantas vliegt dagelijks via London of Frankfurt met een tussenstop in Hongkong, Singapore, Bangkok of Kuala Lumpur naar de grote steden in Australië zoals Sydney, Melbourne, Brisbane en Perth.  Maar ook Nieuw Zeeland staat in het route schema van de spirit of Australia.  De Lijnvluchten London -Sydney en   Hongkong – Melbourne worden uitgevoerd met een airbus A380. Het modernste en grootste vliegtuig ter wereld.

Alle long distance vluchten uitgevoerd door Qantas hebben een prive tv-scherm met een groot aanbod aan recente films en de nodige spelletjes ingebouwd. Naast de standaard economy class biedt Qantas op deze vluchten een Premium Economy klasse aan, naast extra beenruimte een luxere stoel met meer comfort en aansluitingen voor je laptop of USB apparaten.

Qantas heeft ook een groot netwerk van binnenlandse vluchten deze worden uitgevoerd onder haar eigen naam maar ook door de lowcost airline JetStar, waarbij de service gelijkwaardig is aan bijvoorbeeld Transavia of Air Berlin.  JetStar vliegt voornamelijk op bestemmingen waarop de andere Australische lowcost maatschappijen Virgin Blue en Tiger Airways op vliegen.

Qantas is onderdeel van de One World alliantie, dit is een samenwerkingsverband van een groot aantal luchtvaartmaatschappijen zoals Brittish Airways en Singapore Airlines.  Door deze samenwerking wordt een groot aantal vluchten met elkaar gecombineerd, hiermee kunnen de luchtvaartmaatschappijen veel besparen. Het kan dus goed voorkomen dat je een Qantas ticket boekt en toch met bijvoorbeeld Brittish Aiways  van London naar Singapore vliegt en het stuk Singapore naar Sydney met Qantas vliegt.

Qantas heeft helaas geen directe vluchten vanaf Schiphol, de vluchten vertrekken van London of Frankfurt, vaak is een transfer vlucht naar deze steden bij de ticketprijs inbegrepen.