Geldzaken in Australië

Geld in Australië

Australische muntenMet een lege portemonnee naar Australië? Geen goed plan. Australië is in verhouding een relatief duur land voor ons Europeanen. Voor een Australiër zelf valt het allemaal wel mee, de lonen liggen een stuk hoger en de belastingen zijn lager (en eerlijker) De andere kant van de medaille is dat sociale voorzieningen in Australië niet zo uitgebreid zijn als in Nederland en/of België. 

Geld is in Australië dus super belangrijk en dat kan je op diverse manieren uitgeven. Contant geld is altijd handig en ik persoonlijk zorg altijd voor de nodige dollars in mijn portemonnee.  De Australische dollars komen in munten van 5, 10, 20, en 50 cent. Daarnaast zijn er nog munten van 1 en 2 dollar.  Biljetten zijn er van 5, 10. 20, 50 en 100 dollar.  

De Australische dollars in biljet vorm zijn gemaakt van een duurzame kunststof folie, dat voelt heel vreemd aan, deze folie laat zich moeilijk scheuren en heeft als voordeel dat het watervast is. Een keertje zwemmen of vergeten uit je broekzak te halen tijdens het wassen kan geen kwaad. Alleen de wasdroger is een dingetje. 

 

 

Banken in Australië

Geldautomaat in AustralieOveral in Australië tref je banken aan. de Commonwealth bank is de grootste bank van Australië. Ben je langer in Australië omdat je bijvoorbeeld een Working Holiday Visum hebt dan is een eigen bankrekening een goed idee. Daarover later meer.  Ben je slechts met vakantie in Australië dan is het goed om te weten dat je in Australië overal kunt pinnen bij een Australische geld en/of pinautomaat mits deze een Maestro Logo heeft.  Pinnen en geld opnemen is in Australië niet gratis. Alle Nederlandse banken rekenen transactiekosten. Deze kosten zijn per bank en per betaalpakket wat je hebt verschillend. Daarnaast heb je ook te maken met een stukje koersopslag. Dat is een slim verdien model van de bank. 

Bij sommige geldautomaten moet je ook nog extra transactiekosten betalen voor het opnemen van het geld. Dit staat op de geldautomaat aangegeven en dit zijn meestal geldautomaten bij een tankstation of een 7Eleven winkeltje. 

Maximum bedrag

Bij een geldopname in Australië is er altijd sprake van een maximaal opname bedrag, Bij alle Nederlandse banken is dit bedrag ongeveer € 500,- Dat zijn dus ongeveer 650 a 700 Australische dollars. 

Geldautomaten in Australië

De geldautomaten in Australië werken praktisch gelijk aan een Nederlandse of Belgische geldautomaat. Alleen krijg je na het invoeren van je bankpas eerst een paar vragen waarom je de automaat gaat gebruiken. In Australië kun je namelijk met een geldautomaat ook eenvoudige bankzaken regelen. Zoals geld op je spaarrekening overboeken en je saldo checken. 

Kies bij een geldopname altijd voor de optie “Withdraw from your account.  Een geldautomaat in Australië wordt Automatic Teller Machine genoemd. Dat is een hele mond vol. Dus Australiërs korten het graag af tot ATM. 

Creditcard in Australië

Creditcard in AustralieHet gebruik van een Creditcard in Australië is vrij normaal, je kan praktisch overal met een Creditcard betalen, zelfs in supermarkten is het zeer gebruikelijk dat boodschappen worden betaald met het kaartje. Sterker nog, Australiërs sparen door te betalen met een credit card  “Fly Buys”. Het Australische equivalent van de Airmiles.  Betaal je met een Nederlandse creditcard in Australië dan rekent de bank daar transactie kosten voor.  Geld opnemen bij een ATM (geldautomaat) kan voor nare verassingen zorgen. bijna 10% kosten (transactiekosten + koersopslag) zijn gebruikelijk bij de gangbare creditcards van de Nederlandse banken. 

Visa en Mastercard zijn in Australië de meest geaccepteerde kaarten. American Express en Diners in de duurdere hotels en winkels en de rest is onbemind en onbekend. Het kan voorkomen dat winkeliers en hostels extra kosten in rekening brengen voor het gebruik van een Creditcard. Zij betalen vaak namelijk een pittig percentage aan de creditcard maatschappij. Dat kan soms wel oplopen tot 5% van de totale rekening. 

Voor het huren van een Auto in Australië heb je een Creditcard nodig met een bestedingsruimte. Deze ruimte reserveren de verhuurders graag voor je borg.  Zorg er dus voor dat je bestedingsruimte op de creditcard groot genoeg is. 

 

 

Australische Bankrekening

Het gemak van een eigen bankrekening in Australië is groot, en zeker een overweging waard als je langer dan 3 maanden in Australië bent. Vooral als je mag werken is het handig want je werkgever kan dan makkelijk het salaris op je rekening storten. Bovendien krijg je een bankpas zodat je overal kunt pinnen en geld opnemen zonder hoge kosten. Als laatste is het natuurlijk een stuk veiliger, met veel contanten rondlopen doe je ook in Nederland niet.

Er zijn wel eisen aan een Australische bankrekening: 

  • Neem je paspoort mee en een bewijsje waar je op dat moment verblijft (rekening van het hotel of hostel voldoet)
  • Geef altijd aan dat je langer dan drie maanden in Australië blijft
  • Het kan zijn dat het openen van een bankrekening niet gratis is. 

 

 

Hotels in Airlie Beach

Hotel boeken in MelbourneEen hotel zoeken in Airlie Beach is niet moeilijk, de juiste prijs vinden wel. Trivago vergelijkt alle aanbieders van hotelkamers waar dan ook ter wereld. Vergelijken kan zo maar 10% per nacht schelen. Vergelijken loont dus.

 

Boek vooraf je tours

ABoek je tours in airlie-beachAirlie Beach is een vertrekpunt voor veel zeil- en boot tochten naar de Whitsundays en het Great Barrier Reef. Deze zijn tijden het hoogseizoen al ver van te voeren al volgeboekt. Boek je boottocht dus van te voren via internet zo weet je zeker dat je mee kunt en dat je altijd de beste prijs krijgt.