Sta je op het punt om naar Australië af te reizen (of ben je er misschien al)? Dan is het niet gek om eens na te denken over het afsluiten van een VPN abonnement voor gedurende je reis Down Under. Met een VPN kun je namelijk op een veilige manier openbare wifi-punten gebruiken om altijd voorzien te zijn van veilig internet.

Zo kun je zonder nadenken gebruikmaken van de wifi die wordt aangeboden in hotels, restaurants, beachclubs, het OV en ander vervoer. Zeker als je aan het backpacken bent, zijn deze wifi mogelijkheden handig om tussen de verschillende verblijfplaatsen door wat berichtjes en foto’s op te sturen naar het thuisfront in Nederland of België.

Wat kan er misgaan met internet via openbare wifi?

Hoewel gratis wifi natuurlijk heel handig is, komen er bij het gebruik ook gevaren om de hoek kijken. Omdat de beveiliging niet altijd goed geregeld is, zoeken veel hackers of cybercriminelen dit soort netwerken op om gegevens te verzamelen van nietsvermoedende gebruikers.

Je internetdata kan namelijk relatief makkelijk onderschept worden. Het gaat dan bijvoorbeeld om je wachtwoorden, fotomateriaal en door jou bezochte websites. Zelfs je bankgegevens kunnen verzameld worden, wat je kwetsbaar maakt voor identiteitsfraude.

Hoe wel veilig gebruikmaken openbare wifi?

Een VPN (of Virtual Private Network) werkt via een digitale omleiding, waarbij jouw internetverbruik versleuteld wordt en via een extra server loopt. Deze server zorgt ervoor dat jouw internetactiviteit een tussenstop maakt vanaf jouw device (bijvoorbeeld tablet of mobiel) naar de bestemming op het internet.

Door middel van versleuteling is jouw dataverkeer bovendien beschermd als je gebruikmaakt van een VPN. Hackers kunnen daardoor niet zomaar bij jouw data komen. Zo kun jij veilig op iedere wifi inloggen die je onderweg tegenkomt.

Wil je dus veilig het internet op, dan kun je kiezen om voorafgaand aan je vakantie of tijdens je reis een abonnement af te sluiten bij een VPN aanbieder. Die zijn overigens niet eens altijd betaald. Er zijn ook diverse gratis aanbieders waar je terecht kunt. Al zijn die bijvoorbeeld wel iets minder geschikt voor het streamen van films en muziek omdat zij wat trager werken.

Op VPNGids.nl staat een overzicht van de beste VPN aanbieders , inclusief recensies. In het linkermenu kun je aangeven waarvoor je een VPN wilt gebruiken, bijvoorbeeld voor het beveiligen van je data of bijvoorbeeld dat je een VPN wilt gebruiken voor het streamen van films. Daarnaast kun je aangeven welk besturingssysteem je op je mobiel of tablet hebt staan. Door die opties aan te vinken verschijnt er een uiteindelijk een selectie van VPN providers die bij jouw wensen passen.

Handige website

Zeker als backpacker kun je in Australië alle kanten op. De natuur maar ook de prachtige steden zoals Sydney, Melbourne en Adelaide zijn een bezoekje waard. Fijn is dat je bijna overal in Australië gratis wifi tegenkomt.

Maar waar kan je die hotspots vinden? Op de website Wimam.me zijn 641.112 gratis wifi hotspots verzameld in Australië. Zoek op de bestemming en je ziet gelijk waar je openbare wifi netwerken kunt vinden. Zo kun je voor wifi in Sydney terecht op meer dan 35.000 plekken, bijvoorbeeld bij “The Fine Food Store”.